Blog

Οι e-δικοί για την ασφάλεια σου,  είναι εδώ!

Κάνε τώρα εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεσαι, να συγκρίνεις και να εξοικονομείς!

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σκάφους;

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σκάφους;
Ημ/νία: March 11, 2024
Κατηγορία: Σκάφος

Ναι! Τα μοναδικά σκάφη που δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης είναι τα μικρά σκάφη έως και 7 μέτρα, που δεν είναι ταχύπλοα.

Είτε έχεις ταχύπλοο, είτε ιστιοπλοϊκό, είτε Jet Ski, είσαι υποχρεωμένος από το Νόμο να το έχεις ασφαλισμένο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 4256 ΦΕΚ 92/14-4-2014, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, και αφορούσε στα τουριστικά πλοία:

“αα. Πλοία με ολική χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 gt υποχρεούνται να διαθέτουν ασφάλιση σε ισχύ σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 6/2012 (Α’ 7).

ββ. Πλοία με ολική χωρητικότητα μικρότερη των 300 gt υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα για:

  • Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ανά συμβάν.
  • Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.
  • Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.”

Για την έκδοση ασφαλιστηρίου, πιθανώς θα χρειαστεί να προσκομίσεις μαζί με την πρόταση ασφάλισης και την Άδεια Εκτέλεσης Πλοών. Κάποιες εταιρείες ενδέχεται και να μην τη ζητήσουν.

Σημείωση: Σε περίπτωση που μεταφέρεις το σκάφος σου με ρυμουλκούμενο, έλεγξε με την ασφαλιστική σου εταιρεία ότι έχεις κάλυψη αστικής ευθύνης του ρυμουλκούμενου οχήματος!

Ποια σκάφη χρειάζονται ασφάλεια υποχρεωτικά;

Τα σκάφη που έχουν υποχρεωτική ασφάλιση είναι, όπως αναφέρεται παραπάνω, αυτά με ολική χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 gt. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • Πλοία αναψυχής (δηλαδή κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, το οποίο μπορεί από τη γενική κατασκευή του να χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής)
  • Επιβατηγά πλοία
  • Μικρά σκάφη (δηλαδή κάθε σκάφος ολικού μήκους έως και επτά (7) μέτρων, ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο)
  • Μικρά σκάφη ή άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής τα οποία θεωρούνται ταχύπλοα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λιμένα

Για αξιόπιστη ασφάλεια σκάφους, έχουμε τη λύση που ψάχνεις. Σύγκρινε online και εντελώς δωρεάν προσφορές στην intrust.gr, κλείσε αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο και πάρε το συμβόλαιο στο email σου!

Πηγή άρθρου

Share This