Blog

Οι e-δικοί για την ασφάλεια σου,  είναι εδώ!

Κάνε τώρα εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεσαι, να συγκρίνεις και να εξοικονομείς!

Κλεμμένο αυτοκίνητο ή ανασφάλιστο – Έλεγχος πινακίδων αυτοκινήτων

Κλεμμένο αυτοκίνητο ή ανασφάλιστο – Έλεγχος πινακίδων αυτοκινήτων
Ημ/νία: March 11, 2024
Κατηγορία: Αυτοκίνητο

Είναι κλεμμένο το αυτοκίνητο ή μήπως είναι ανασφάλιστο; Ό,τι και να είναι, υπάρχει τρόπος να το ελέγξεις! Αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για ένα όχημα, να σου πούμε ότι πληκτρολογώντας στο gov.gr την πινακίδα κυκλοφορίας του, μπορείς πλέον να μάθεις αρκετές πληροφορίες για αυτό.

Επειδή λοιπόν το φαινόμενο της κλοπής οχημάτων έχει γίνει η πραγματικότητα των πολλών, το κράτος έχει αναπτύξει κάποιες πλατφόρμες όπου γίνονται διασταυρώσεις πληροφοριών, που λίγο-πολύ μας αφορούν όλους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κλεμμένων ή ανασφάλιστων που κυκλοφορούν στον δρόμο και με τα οποία γίνονται και ατυχήματα. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο ώστε να μάθεις:

 • Πώς να ελέγχεις εάν ένα αυτοκίνητο είναι κλεμμένο,
 • Αν ένα όχημα είναι ανασφάλιστο, καθώς και
 • Τι να κάνεις αν τρακάρεις με κάποιο από τα παραπάνω.

Κλεμμένο αυτοκίνητο; Έλεγξέ το μέσω gov.gr

Σε περίπτωση που θέλεις να διαπιστώσεις αν ένα όχημα που κυκλοφορεί στον δρόμο είναι κλεμμένο, δεν έχεις παρά να:

 1. Μπεις στο gov.gr
 2. Επιλέξεις την ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα», και έπειτα
 3. Την υποενότητα «Μετακινήσεις», και τέλος
 4. «Πληροφορίες οχημάτων».

Από εκεί μπορείς να ανακαλύψεις για παράδειγμα αν το αυτοκίνητο που βλέπεις για μέρες παρατημένο κάπου είναι κλεμμένο ή τέλος πάντων την κατάσταση για κάθε όχημα που κυκλοφορεί στο οδικό δίκτυο.

📌 Τι πρέπει να κάνεις αν τρακάρεις με κλεμμένο αυτοκίνητο;

Όταν πρόκειται για τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται δύο ή περισσότερα οχήματα, σε κανονικές συνθήκες, το πρώτο βήμα είναι η ανταλλαγή ασφαλιστικών πληροφοριών με τον άλλο οδηγό που εμπλέκεται στο ατύχημα.

Όταν ο άλλος οδηγός δεν έχει ασφάλιση ή δεν παρέχει τα ασφαλιστικά στοιχεία του ή εξαφανίζεται, θα πρέπει να επικοινωνήσεις αμέσως με την Αστυνομία. Εκείνη τη στιγμή το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζεις πως πρόκειται για κλεμμένο και ο οδηγός απλά να φύγει.

Μετά από αυτό, πρέπει να καλέσεις την ασφαλιστική σου εταιρεία για να αναφέρεις το ατύχημα. Θα χρειαστεί να πεις λεπτομέρειες του ατυχήματος, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ασφάλισης του άλλου οδηγού, εάν αυτά είναι διαθέσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τεκμηριώσεις τις ζημιές στο αυτοκίνητό σου τραβώντας φωτογραφίες και κρατώντας αντίγραφα τυχόν εκτιμήσεων ή λογαριασμών που σχετίζονται με τις επισκευές. Αυτό θα βοηθήσει την ασφαλιστική σου να καθορίσει το ποσό της αποζημίωσης που μπορεί να δικαιούσαι.

Πώς μπορώ να δω αν είναι ασφαλισμένο ένα αυτοκίνητο;

Μπορείς με τον τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω να δεις και αν είναι ασφαλισμένο ένα αυτοκίνητο. Για να σε διευκολύνουμε, οι πληροφορίες οχημάτων μέσω gov.gr βρίσκονται εδώ.

Τι στοιχεία δηλώνω;

Αφού επιλέξεις «Είσοδο στην Υπηρεσία» το μόνο που θα ζητήσει το σύστημα είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, δηλαδή την πινακίδα του. Πέρα από την πινακίδα του αυτοκινήτου, δεν ζητάει κανένα στοιχείο του ιδιοκτήτη. Να τονίσουμε πως δεν χρειάζεσαι κωδικούς TaxisNet και πως η διαδικασία είναι σύντομη και εύκολη.

Τι στοιχεία εμφανίζονται;

Πληκτρολογώντας την πινακίδα ενός οχήματος μπορείς να μάθεις αν ένα όχημα είναι:

 • ασφαλισμένο/ανασφάλιστο ή
 • σε κίνηση/ακινησία ή
 • έχει κλαπεί, όπως και
 • το χρώμα,
 • τον κατασκευαστή και
 • τον τύπο του αυτοκινήτου.

Βλέπω και οφειλές όπως τέλη κυκλοφορίας για ένα κλεμμένο αυτοκίνητο;

Όχι, δεν θα σου εμφανιστούν οι οφειλές για τα τέλη κυκλοφορίας όπως και τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων.

📌 Τι πρέπει να κάνεις αν τρακάρεις με ανασφάλιστο όχημα;

Αν τρακάρεις με ένα ανασφάλιστο όχημα, για να μπορείς να το αποδείξεις σε ενδεχόμενη μελλοντική δικαστική διαμάχη, πρέπει να καλέσεις αμέσως την τροχαία η οποία θα συμπληρώσει και το δελτίο συμβάντων.

Στο δελτίο αυτό αναγράφεται ότι το αυτοκίνητο του άλλου οδηγού ήταν ανασφάλιστο τη στιγμή που έγινε το ατύχημα και υπογράφεται και από τον υπαίτιο οδηγό.

Σε κάθε περίπτωση, για να αποζημιωθείς για ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, είναι απαραίτητο να έχεις το δελτίο συμβάντων από την Αστυνομία. Αμέσως μόλις γίνει το ατύχημα, κάλεσε τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής σου για να σε βοηθήσουν με όλες τις διαδικασίες.

Το αν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό μου, δεν είναι προσωπικό δεδομένο;

Το αν είναι ασφαλισμένο ή όχι ένα αυτοκίνητο δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο του ιδιοκτήτη του, αλλά είναι κάτι που αφορά κάθε άλλο χρήστη του οδικού δικτύου. Άλλωστε η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου, η οποία είναι υποχρεωτική, καλύπτει τους άλλους σε περίπτωση που τους τρακάρουμε.

Γι’ αυτό, όσοι κυκλοφορούν με ανασφάλιστα οχήματα είναι ανάγκη να εντοπίζονται και να τιμωρούνται με πρόστιμο, πριν εμπλακούν σε ατύχημα και προκαλέσουν σωματικές και υλικές βλάβες σε άλλους! Άλλωστε, μέσω των κρατικών υπηρεσιών δεν παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα των ιδιοκτητών αλλά μόνο για τα ίδια τα οχήματα.

⏳ Και αν πλησιάζεις στην ανανέωση της ασφάλειάς σου, έλα στην intrust.gr. Εδώ μπορείς να συγκρίνεις έως 29 ασφαλιστικές & να διαλέξεις εκείνη που εξυπηρετεί περισσότερο τις ανάγκες σου. Ανακάλυψε σήμερα ποια είναι η καλύτερη ασφάλεια αυτοκινήτου για εσένα!

Πηγή άρθρου

Share This