Blog

Οι e-δικοί για την ασφάλεια σου,  είναι εδώ!

Κάνε τώρα εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεσαι, να συγκρίνεις και να εξοικονομείς!

Πραγματική αξία ακινήτου: Πώς γίνεται η εκτίμηση ακινήτου;

Ημ/νία: June 29, 2024
Κατηγορία: Σπίτι

Η πραγματική αξία ακινήτου είναι μία σημαντική έννοια για κάθε ιδιοκτήτη ή αγοραστή. Είτε σκέφτεσαι να πουλήσεις το σπίτι σου, είτε να αγοράσεις ένα νέο, η γνώση της αξίας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σε αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις τι είναι η πραγματική αξία ακινήτου και πώς μπορείς να την υπολογίσεις.

Αξία ακινήτου – Επεξήγηση πραγματικής, εμπορικής και αντικειμενικής αξίας

Η αξία ακινήτου μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται. Πιο αναλυτικά έχουμε την:

Πραγματική αξία ακινήτου

Η πραγματική αξία ακινήτου είναι η ακριβής αξία του ακινήτου στην αγορά. Επηρεάζεται από παράγοντες όπως:

  • Την τοποθεσία του ακινήτου.
  • Το έτος κατασκευής.
  • Το εάν είναι σε καλή κατάσταση και συντηρημένο, ή αν υπάρχουν ατέλειες, και χρειάζονται διορθώσεις.
  • Από τις τάσεις της αγοράς στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.
  • Το μέγεθος της ιδιοκτησίας, όπως το εμβαδόν οικοπέδου και το καθαρό εσωτερικό εμβαδόν του ακινήτου.
  • Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά όπως το είδος θέρμανσης, η προσβασιμότητα κ.λπ.

👉🏼 Η εκτίμηση ακινήτου καλό είναι να γίνει από επαγγελματία εκτιμητή. Έτσι μόνο θα εξασφαλίσεις τη σωστή τιμή για πώληση ή ενοικίαση ακινήτου.

Εμπορική αξία ακινήτων

Η εμπορική αξία είναι η αξία που μπορεί να επιτευχθεί στην αγορά κατά την πώληση ενός ακινήτου. Είναι η τιμή που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι αγοραστές και να αποδεχτούν οι πωλητές σε μια ελεύθερη αγορά.

Χρησιμοποιείται για την καθορισμό της τιμής καθώς και για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την επένδυση σε ακίνητα.

Αντικειμενική αξία ακινήτου

Η αντικειμενική αξία χρησιμοποιείται για φορολογικούς σκοπούς (όπως για τον ΕΝΦΙΑ) και καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Παράγοντες που την επηρεάζουν περιλαμβάνουν:

  • Τιμή ζώνης.
  • Το έτος κατασκευής.
  • Τον όροφο και προσόψεις του ακινήτου.
  • Η εμπορικότητα του δρόμου.

Υπάρχουν πολλές ακόμα ονομασίες, όπως η φορολογητέα αξία ακινήτου και η αγοραία αξία ακινήτου. Το σημαντικό όμως είναι ότι ο τρόπος υπολογισμού δεν διαφέρει, οπότε πάμε να απαντήσουμε στο πιο συχνό ερώτημα “πώς θα βρω την αξία του ακινήτου μου;”.

Πώς υπολογίζεται η αξία ακινήτου;

Όπως είδαμε η εμπορική αξία ακινήτου επηρεάζεται από την προσφορά και ζήτηση στην αγορά ακινήτων, αλλά ακόμα και από τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Συνήθως είναι υψηλότερη από την αντικειμενική αξία και αντικατοπτρίζει την πραγματική αγοραπωλησία ακινήτου.

Πώς βρίσκω την εμπορική αξία ακινήτου;

Για να υπολογίσεις την πραγματική αξία ακινήτου, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Έρευνα αγοράς: Δες τιμές πώλησης παρόμοιων ακινήτων στην περιοχή σου.
  2. Συμβουλή από εκτιμητή: Ένας επαγγελματίας εκτιμητής μπορεί να σου δώσει μια ακριβή εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σου.
  3. Χρήση online εργαλείων: Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στο διαδίκτυο που μπορούν να σε βοηθήσουν στην εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σου.

Και πώς υπολογίζεται η αντικειμενική αξία ακίνητου;

Η αντικειμενική αξία με πολύ απλά λόγια είναι η αξία σπιτιού που ορίζει το κράτος και μπορείς να την βρεις εύκολα. Απλά, ακολούθησε τα εξής βήματα:

  1. Μπες στο valuemaps.gov.gr και γράψε τη διεύθυνση του ακινήτου σου.
  2. Κάνε κλικ στον χάρτη για να δεις την τιμή ζώνης.
  3. Χρησιμοποίησε την εφαρμογή για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας και συμπλήρωσε τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία.

Αντικειμενική και εμπορική αξία ακινήτου – Υπολογισμός με παράδειγμα

Ας δούμε ένα παράδειγμα για να διαχωρίσουμε αυτές τις έννοιες. Η Ελένη διαθέτει ένα διαμέρισμα στην Κεντρική Αθήνα, κοντά στην Ακρόπολη. Η τρέχουσα εμπορική αξία του διαμερίσματος, σύμφωνα με την αγορά, ανέρχεται σε €500,000. Αυτή η αξία βασίζεται στην παρούσα κατάσταση του διαμερίσματος, την τοποθεσία του και τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων.

Λόγω της υψηλής ζήτησης για διαμερίσματα στην περιοχή, η εμπορική αξία του διαμερίσματος μπορεί να φτάσει έως και €550,000. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών και τη ζήτηση από πιθανούς αγοραστές.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κράτους, η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος ανέρχεται σε €350,000. Αυτή η αξία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των φόρων και βασίζεται σε σταθερά κριτήρια όπως η τοποθεσία και τα τετραγωνικά μέτρα.

Η πραγματική αξία του διαμερίσματος είναι αυτή στην οποία θα πωληθεί τελικά το ακίνητο.

Υπάρχει πάντα διαφορά στην αντικειμενική και πραγματική αξία σπιτιού;

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην Ελλάδα η αντικειμενική αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 772 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία τους ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αντικειμενικές αξίες που θεσπίστηκαν τον Ιανουάριο του 2022. Σε πολλές περιοχές, οι τιμές πώλησης είναι ήδη υψηλότερες κατά 30% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες!

📍 Το σπίτι είναι το σπουδαιότερο περιουσιακό μας στοιχείο. Και αν είναι το επενδυτικό σου όχημα τότε οφείλεις να το προστατεύσεις από συνήθεις κινδύνους, όπως σεισμό και πυρκαγιά.

Με την κατάλληλη ασφάλεια σπιτιού λοιπόν, προστατεύεις αποτελεσματικά όσα έχουν αξία για εσένα. Σύγκρινε σήμερα την αγορά μέσω του insurancemarket!

Πηγή: insurancemarket blog

Share This