Blog

Οι e-δικοί για την ασφάλεια σου,  είναι εδώ!

Κάνε τώρα εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεσαι, να συγκρίνεις και να εξοικονομείς!

Τρακάρισμα στο πλοίο: Πώς σε καλύπτει η ασφάλειά σου;

Τρακάρισμα στο πλοίο: Πώς σε καλύπτει η ασφάλειά σου;
Ημ/νία: March 11, 2024
Κατηγορία: Αυτοκίνητο

Ίσως πριν το ταξίδι να το ‘χεις και εσύ άγχος το πώς θα καταφέρεις να βάλεις το όχημα μέσα στο πλοίο, και πώς μετά θα το βγάλεις. Αν μάλιστα μπει στην κουβέντα και η διαδικασία παρκαρίσματος, με τον παρκαδόρο να σου λέει «στρίψε από ΄δω, στρίψε από ‘κει», ξέρουμε πολύ καλά πως ήδη σε λούζει κρύος ιδρώτας.

Εντάξει, ας μην κάνουμε τα πράγματα τόσο δραματικά, αλλά όντως υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων με τον συγκεκριμένο φόβο στην οδήγηση και γενικότερα στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων. Να σε πανικοβάλουμε δεν το θέλουμε, αλλά πες εσύ ή κάποιος άλλος κάνει τη λάθος μανούβρα… Μετά τι γίνεται; Αν λοιπόν γίνει το τρακάρισμα στο πλοίο, πώς η ασφαλιστική σου θα σε καλύψει; Πάμε να μάθουμε.

Τι ισχύει γενικά για ένα τρακάρισμα;

Η κάλυψη Αστικής Ευθύνης περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ένα ασφαλισμένο όχημα προκαλέσει ζημιές προς τρίτους. Δηλαδή, η ασφαλιστική εταιρεία θα αναλάβει την αποζημίωση προς του παθόντες.

Αυτό προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα 237/1986 Άρθρο 2, όπου αναφέρεται ότι «ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου που κυκλοφορεί μέσα στην Ελλάδα επί οδού υποχρεούται να έχει καλύψει με ασφάλιση την εκ τούτου έναντι τρίτων αστική ευθύνη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Η κυκλοφορία επί γηπέδου προσιτού στο κοινό ή σε κάποιο αριθμό προσώπων που δικαιούται να συχνάζουν σ` αυτό, εξομοιώνεται με την κυκλοφορία επί οδού. Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πραγμασι κίνηση ή λειτουργία του αυτοκινήτου, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας».

Επομένως, αν προκληθούν ζημιές από το ασφαλισμένο όχημα προς τρίτους κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση, θα καλυφθούν από την ασφαλιστική που καλύπτει την αστική ευθύνη του οχήματος. Αυτό γιατί το ταξίδι με πλοίο εντάσσεται στο «κυκλοφορία επί γηπέδου προσιτού στο κοινό ή σε κάποιο αριθμό προσώπων που δικαιούται να συχνάζουν σ` αυτό, εξομοιώνεται με την κυκλοφορία επί οδού».

Ποιος θα σε αποζημιώσει εάν τρακάρεις στο πλοίο;

Μερικές από τις ασφαλιστικές εταιρείες διευκρινίζουν στους όρους συμβολαίου πως καλύπτουν και τρακαρίσματα σε πλοία. Ωστόσο, αν δεν δεις να αναγράφεται κάτι δεν σημαίνει ότι δεν θα σε καλύψει η ασφαλιστική σου, διότι η υποχρεωτική ασφάλεια της Αστικής Ευθύνης περιλαμβάνει και αυτές τις περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που προκύψει συνυπαιτιότητα, δηλαδή αν το πλήρωμα σού δώσει λάθος οδηγίες, ως οδηγός θα φέρεις επίσης την ευθύνη γιατί εσύ έχεις τον έλεγχο του οχήματος. Αν όμως έγινε με την πλήρη αμέλειά σου, λόγου χάρη δεν έδεσες σωστά το χειρόφρενο, τότε η ευθύνη είναι δική σου.

Υπάρχουν και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που την αποκατάσταση των ζημιών θα την αναλάβει η ιδιοκτησία του πλοίου και όχι η ασφαλιστική. Αν ωστόσο το τρακάρισμα προέκυψε με ευθύνη της ακτοπλοϊκής εταιρείας, όπως ελλιπές δέσιμο κατά τη μεταφορά του αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να διεκδικήσεις από εκείνη αποζημίωση.

Τέλος, αν γίνει ατύχημα σε πλοίο με τραυματισμό κάποιου πεζού, που κακώς κινείται εντός του γκαράζ του πλοίου και μπορεί για παράδειγμα να ήταν σε σημείο που δεν έπρεπε, εκεί μπορεί να προκύψει ευθύνη του πληρώματος, καθώς δεν τήρησε τους κανόνες επιβίβασης – αποβίβασης.

Άρα αν τρακάρεις κατά την αποβίβαση ή επιβίβαση δεν χρειάζεται να σκεφτείς και πολλά για το τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, μιας και ισχύει ο ίδιος Νόμος.

Πώς θα μάθεις αν καλύπτεσαι για ατύχημα σε πλοίο;

Στο ασφαλιστήριό σου, θα αναφέρεται αναλυτικά αν η δική σου ασφαλιστική προσφέρει κάλυψη για ατυχήματα που γίνονται μέσα σε πλοία, κλειστούς χώρους όπως πάρκινγκ, πυλωτές κ.λπ. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που δεν γράφουν τίποτα σχετικά με το αν καλύπτουν ατυχήματα σε τέτοια περίπτωση, όμως να ξέρεις πως περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές καλύψεις από το Νόμο όπως και να έχει.

Φρόντισε πριν το ταξίδι με αυτοκίνητο να κλείσεις το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα. Μπες στο intrust, σύγκρινε 29 διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες και κλείσε ασφάλεια αυτοκινήτου μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς αναμονές!

Πηγή άρθρου

Share This