Blog

Οι e-δικοί για την ασφάλεια σου,  είναι εδώ!

Κάνε τώρα εγγραφή στο newsletter μας για να ενημερώνεσαι, να συγκρίνεις και να εξοικονομείς!

Gas Facts: 10 Πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για το φυσικό αέριο!

Ημ/νία: March 8, 2024
Κατηγορία: Ενέργεια

Το φυσικό αέριο είναι η λιγότερο ρυπογόνος πρωτογενής πηγή ενέργειας που υπάρχει σήμερα και αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για τη θέρμανση του σπιτιού.

Πέρα από τα τυπικά που ίσως έχεις ψάξει ήδη για να μάθεις, από την εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου έως και το ποιον πάροχο ενέργειας να επιλέξεις, ίσως να θες να μάθεις και το κάτι παραπάνω για το φυσικό αέριο.

Άλλωστε στο σπίτι σου θα μπει. Να μην ξέρεις τα πάντα για αυτό; Πάμε λοιπόν να δούμε 10 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε σχετικά με το φυσικό αέριο!

#1 Είναι άοσμο, αλλά…

Το φυσικό αέριο είναι άοσμο, άχρωμο και εύφλεκτο. Είναι μη τοξικό και ελαφρύτερο από τον αέρα. Οι εταιρείες όμως προσθέτουν μία δυσάρεστη οσμή, ένα προϊόν που ονομάζεται μερκαπτάνη, για να κάνουν ευκολότερο τον εντοπισμό διαρροών μέσω της οσμής.

#2 Αποτελείται από…

Το φυσικό αέριο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο (CH4), συνυπάρχουν όμως σε αυτό και σημαντικές ποσότητες αιθανίου, προπανίου και βουτανίου, καθώς και διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, ήλιο και θειικό οξύ σε μικρότερες ποσότητες.

Επίσης, το φυσικό αέριο διατίθεται σε δύο μορφές – ξηρό και υγρό.

Το ξηρό φυσικό αέριο είναι αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται στα συστήματα θέρμανσης / ψύξης και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι απαλλαγμένο από τους υδρογονάνθρακες πέραν του μεθανίου, δηλαδή είναι καθαρό μεθάνιο.

Το υγρό φυσικό αέριο περιέχει λιγότερο από 85% μεθάνιο και έχει υψηλότερο ποσοστό υγρών φυσικών αερίων, όπως αιθάνιο και βουτάνιο. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) παράγεται όταν το αέριο ψύχεται σε θερμοκρασία -162 βαθμούς Κελσίου. Όταν λοιπόν γίνεται υγρό, ο όγκος του μειώνεται κατά 615 φορές!

#3 Ανακαλύφθηκε στη…

Το φυσικό αέριο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή μεταξύ 6.000 και 2.000 π.Χ. όταν χτυπήματα κεραυνών προκάλεσαν ανάφλεξη του φυσικού αερίου που είχε διαρρεύσει στο έδαφος!

Στις ΗΠΑ, το φυσικό αέριο βρέθηκε το 1626, όταν Γάλλοι εξερευνητές ανακάλυψαν Ιθαγενείς Αμερικανούς να αναφλέγουν αέρια που εισέρχονταν μέσα και γύρω από τη λίμνη Erie.

#4 Με τους πρώτους αγωγούς στην…

Οι πρώτοι αγωγοί κατασκευάστηκαν στην Κίνα το 500 π.Χ. Ήταν φτιαγμένοι από μπαμπού και κινούσαν αέριο, με σκοπό την εξάτμιση του θαλάσσιου αλατιού.

#5 Το έφερε στην Ελλάδα…

Το φυσικό αέριο μπήκε δυναμικά στη ζωή των κατοίκων της Αττικής στα τέλη του 20ου αιώνα προκειμένου να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και να συμβάλλει σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Το 1988, η Αθήνα καλωσορίζει το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία μέσω αγωγών και λίγο αργότερα από την Αλγερία μέσω ειδικών δεξαμενόπλοιων, και μεταφέρεται από τα δίκτυα της ΔΕΠΑ. Το Νοέμβριο του 1996, συνδέεται ο πρώτος καταναλωτής φυσικού αερίου- η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα!

#6 Χρησιμοποιήθηκε και για την τέχνη

Ο Rembrandt Peale, διάσημος προσωπογράφος, ήταν αυτός που ίδρυσε την πρώτη εταιρεία παροχής φυσικού αερίου στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ το 1816, ώστε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας για να φωτίσει ένα έκθεμα στο μουσείο και τη γκαλερί του!

#7 Το ζήτημα CO2

Το φυσικό αέριο παράγει λιγότερες από τις μισές εκπομπές CO2 του άνθρακα και πολύ λιγότερα άλλα σωματίδια και εκπομπές. Βέβαια, συνεχίζει να είναι ένα ορυκτό καύσιμο.

Όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, χρειάζεται εξόρυξη, ενώ με την εκμετάλλευση και την καύση του συνεχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα. Η χρήση φυσικού αερίου είναι συχνά μια καλύτερη επιλογή σε σχέση με τον άνθρακα, όμως η καύση του εξακολουθεί να συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, όταν καίγεται για θέρμανση κατοικιών ή για βιομηχανικές χρήσεις, απελευθερώνει 25 με 30% λιγότερο CO2 από το πετρέλαιο.

#8 Γέφυρα προς τις ΑΠΕ

Μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να εξελιχθεί η τεχνολογία, αποτελεί την πιο αποδοτική “γέφυρα” μετάβασης στην εποχή όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες.

#9 Οδηγούν πολλοί με αυτό

Υπάρχουν πάνω από 11 εκατομμύρια οδικά οχήματα φυσικού αερίου παγκοσμίως που λειτουργούν με αυτό το καύσιμο. Το αέριο χρησιμοποιείται σε συμπιεσμένη ή υγροποιημένη κατάσταση για την τροφοδοσία αυτοκινήτων, λεωφορείων, ταξί και φορτηγών.

#10 Θα το βρεις παντού!

Το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται μόνο για θέρμανση και μαγείρεμα. Πολλά καθημερινά προϊόντα δεν θα ήταν υπήρχαν χωρίς αυτό! Από βινυλικό δάπεδο, μοκέτες και σωληνώσεις μέχρι ασπιρίνη, τεχνητά μέλη, βαλβίδες καρδιάς, γυαλιά ηλίου, αποσμητικά και κινητά τηλέφωνα.

📌 Και τώρα που έμαθες τόσα για το φυσικό αέριο, είσαι έτοιμος/ -η να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα; Μπες στο intrust.gr -> Ενέργεια και βρες τη προσφορά μας για φυσικό αέριο στο σπίτι και στην επιχείρησή σου! Όλη η διαδικασία γίνεται online, από την άνεση του καναπέ σου!

Πηγή άρθρου

Share This